Eerste vragenlijst voor moeders van tweelingen

In het onderzoek 'Eerste vragenlijst voor moeders van tweelingen' vullen moeders kort na de geboorte van hun tweeling een vragenlijst in via het internet.  De vragenlijst gaat over het verloop van de zwangerschap, zwangerschapsduur, geboortegewicht van de kinderen en eventuele problemen rond en na de geboorte. Dankzij de gegevens die wij met deze vragenlijst verzamelen kunnen wij onder andere onderzoek doen naar de invloed van de (prenatale) omgeving, zwangerschapsduur, chorioniciteit (aantal vliezen) en geboortegewicht op de gezondheid en ontwikkeling van kinderen. Ook hebben we dankzij jullie informatie onderzoek kunnen doen naar de erfelijke factoren die betrokken zijn bij het krijgen van een spontane twee-eiige tweeling en hebben we bijvoorbeeld ontdekt dat er geen verschil zit in de ontwikkeling van IVF-tweelingen t.o.v. spontane tweelingen. Ook zijn we in staat om te onderzoeken of er een relatie bestaat tussen een (laag) geboortegewicht, (geboorte)gewicht van de ouders, roken tijdens de zwangerschap en eventuele latere gedrags- en gezondheidsproblemen, zoals bijvoorbeeld ADHD.

De volledige informatie voor de deelnemers aan de studie vind je hier.
Voor uitgebreide en meer gedetailleerde informatie over uitkomsten van het onderzoek tot dusverre, verwijzen wij je graag naar onderstaande (wetenschappelijke) artikelen:

M. Bartels and D.I. Boomsma

Genetica en de ontwikkeling van kinderen

Handboek klinische ontwikkelingspsychologie, 2014:77-97

August 2014

C.E.M. van Beijsterveldt and D.I. Boomsma

Ontwikkeling bij IVF-tweelingen

Kleine Maatjes,

January 2013

M. Groen-Blokhuis and D.I. Boomsma

Onderzoek bij tweelingen naar relatie tussen laag geboortegewicht en ADHD

Kleine Maatjes,

January 2013

van Beijsterveldt, C.E.M. , Groen-Blokhuis, M.   Hottenga, J.J., Franic, S.,  Hudziak, J.J,  Lamb, D. Huppertz, C. ,de Zeeuw, E.  Nivard, M, Schutte, N. , Swagerman, S. Glasner, T., van Fulpen, M., Brouwer, C.,  Stroet, T.,Nowotny, D.,  Ehli,E.A.,  Davies, G.E.,  Scheet,P.,  Orlebeke, J.F.,  Kan, K-J., Smit, D.J.A.,  Dolan, C.V., Middeldorp, C.M.,  de Geus, E.J.C.,  Bartels, M. and  Boomsma, D.I.

The Young Netherlands Twin Register (YNTR): Longitudinal Twin and Family Studies in Over 70,000 Children

Twin Research and Human Genetics, 16(1):252-267

Beijsterveldt CEM van et al. Chorionicity and Heritability Estimates from Twin Studies: The Prenatal Environment of Twins and Their Resemblance Across a Large Number of Traits. Behavior Genetics, 46(3):304-314

Dolan CV et al. Testing Causal Effects of Maternal Smoking During Pregnancy on Offspring’s Externalizing and Internalizing Behavior. Behavior Genetics, 46(3):378-388