Een zus vergroot de kans op overgewicht

Aan een onderzoek deden 13,406 Zweedse zussen mee. Wat blijkt? De oudste kinderen hebben een hoger BMI dan de jongere kinderen in het gezin. Bij de geboorte was een oudste kind nog wat lichter van gewicht, maar dat wordt al snel ingehaald. Wanneer de vrouwen volwassen waren en zelf kinderen wilden, hadden ze gemiddeld een hoger BMI met 2,4%. 


En dat is niet alles. Vrouwen die als eerste worden geboren in een gezin hebben 40% meer kans op obesitas. De kans op overgewicht als je de oudste bent is 29%. Een verklaring kan zijn: het ligt aan de 'eerste zwangerschap'. Dan zouden de bloedvaten die naar de foetus leiden nog dunner zijn, waardoor het kind gemiddeld gezien wat minder voeding binnenkrijgt. Om te ‘overleven’, slaat het baby’tje dan na de geboorte extra veel vetten op. 


Of het ook geldt voor tweelingen? Waarschijnlijk niet. Een andere logische verklaring is namelijk dat oudste kinderen meer aandacht krijgen van de ouders en dus meer voeding krijgen als pasgeborene. Bij een tweeling gaat dit niet op: de ouders verdelen dan vanaf de geboorte van het (iets oudere) kind hun tijd. Alleen als een tweeling met een ruime tijd tussen de twee kinderen wordt geboren, dan kan het verhaal ook voor tweelingen of meerlingen kloppen. En een eerste zwangerschap geldt ook niet voor meerlingen: die zitten immers samen in een buik. 

Bron: Oxford Academic