Onderzoek naar stress en genen in het immuunsysteem
In samenwerking met de Universiteit Gent kijken we in dit onderzoek naar het verband tussen stressvolle ervaringen en gezondheid.
We weten dat er een verband is tussen blootstelling aan stress en gezondheid. De rol van onze genen en hoe deze kunnen veranderen als gevolg van stressvolle ervaringen is nog niet helemaal duidelijk. Met dit onderzoek kunnen we meer te weten komen over de impact van stress op genactiviteit. Dit is belangrijke informatie voor betere preventie en behandeling van mentale en fysieke gezondheidsproblemen.
Wat gaan we onderzoeken en waarom?
Stressvolle ervaringen kunnen de kans op zowel mentale als fysieke problemen vergroten. Om dit beter te begrijpen, onderzoeken we onder tweelingparen ervaringen met stress en genexpressie in het immuunsysteem.
- Wat is genexpressie?
Genexpressie is hoe je lichaam werkt met informatie in je genen (DNA). Het vertelt je lichaam welke delen van die informatie moet worden gebruikt. Het is als een soort schakelaar die dingen aan- en uitzet in je lichaam. Zo beïnvloedt het bijvoorbeeld hoe je eruitziet, en of je vatbaar bent voor bepaalde ziektes.
Genexpressie kan erfelijk zijn, maar het kan ook beïnvloed worden door omgevingsfactoren. Blootstelling aan stress, zoals wanneer je in je jeugd of recentelijk heftige gebeurtenissen meemaakt of gepest bent, is bijvoorbeeld zo’n omgevingsfactor die genexpressie kan beïnvloeden.
- Als je gestrest bent, kunnen je lichaamscellen reageren door bepaalde genen aan te zetten of uit te zetten. Dit betekent dat je lichaam andere eiwitten gaat maken die kunnen helpen bij het omgaan met de stress. In het immuunsysteem kan dit betekenen dat bepaalde genen worden geactiveerd om meer ontstekingsremmende eiwitten te produceren, waardoor je lichaam beter kan reageren op mogelijke bedreigingen voor je gezondheid.
Wat maakt dit onderzoek uniek en belangrijk?
Door onderzoek te doen bij tweelingen kunnen we genetische effecten uitsluiten en individuele verschillen beter begrijpen. Omdat we tweelingen over langere tijd volgen, kunnen we betere conclusies trekken over oorzaak-en-gevolgrelaties.
VOOR DEELNEMERS
Waarom ben ik uitgenodigd?
Je hebt per e-mail een persoonlijke uitnodiging ontvangen om mee te doen met dit onderzoek. Je bent geselecteerd omdat we vroeger informatie hebben ontvangen van jou, je ouders en jouw basisschooldocenten over jouw gezondheid, stresservaringen, en ervaringen met pesten in je jeugd. We hebben niet van alle NTR-deelnemers al deze informatie. Daarom hebben we nu specifiek jou nodig. Omdat maar een kleine groep deelnemers, zoals jij, aan de criteria voldoet, vragen we jouw hulp.
Ik ervaar heel weinig stress. Heeft deelname wel zin?
Je denkt misschien dat het geen nut heeft om mee te doen als je niet gepest bent, of weinig stressvolle gebeurtenissen hebt meegemaakt. Maar dan hebben we jou juist ook nodig! Ook als je een beetje of veel stressvolle ervaringen hebt meegemaakt is het belangrijk dat je meedoet.
Hoe ziet het onderzoek eruit voor deelnemers?
1. Online vragenlijst
Meedoen is heel simpel. Je krijgt een e-mail met een persoonlijke link naar het online toestemmingsformulier en de online vragenlijst. Deze vul je in. In de vragenlijst beantwoord je vragen over jouw ervaringen met verschillende soorten stressvolle gebeurtenissen, zowel toen je jong was als over de afgelopen periode. Verder vragen we nog wat achtergrondinformatie over jou, zoals medische achtergrond en je leefstijlgewoonten.
2. Thuis zelf bloed verzamelen
Na het invullen van de vragenlijst sturen we je een pakket met instructies om thuis bloed te verzamelen. Dit doe je met een bloedafname-apparaatje dat je zelf op je bovenarm plakt. Van de bloedprik voel je bijna niets (minder dan bij een vingerprik). Je verzamelde bloed stuur je vervolgens per post terug naar het NTR, middels de bijgevoegde retourenvelop met antwoordnummer. Dan ben je klaar.
Uitgebreide informatie over het onderzoek en hoe we omgaan met jouw gegevens kun je lezen in de informatiebrief.
Hoe meld je je aan?
Je ontvangt per e-mail een persoonlijke uitnodiging. Zonder persoonlijke uitnodiging kun je niet meedoen.
Alle informatie
Links voor meer informatie:
- Informatiebrief en toestemmingformulieren
- Instructie thuisbloedafname (video)
- Instructie thuisbloedafname
Vragen of opmerkingen? Mail ons.