Onderzoek naar geluk en welbevinden aan de hand van sociale media gegevens
Binnen het NTR hebben we met jullie hulp al veel onderzoek kunnen doen naar geluk en welbevinden. Door middel van jullie antwoorden op onze vragenlijsten weten we inmiddels dat zowel genen als omgeving een rol spelen bij verschillen in geluksgevoel tussen mensen. Verder hebben we bijvoorbeeld laten zien dat de COVID-19 pandemie als effect had dat sommige mensen zich minder gelukkig voelden, maar ook dat anderen juist hoger scoorden op geluk in dezelfde periode. Hetzelfde beeld, met dalers en stijgers, hebben we gevonden voor optimisme en zingeving. Daarnaast hebben we aangetoond dat veiligheid een belangrijke omgevingsfactor is voor geluksgevoel.
Hoewel vragenlijsten een goede manier zijn om inzicht te krijgen in het geluksgevoel van mensen, zijn er mogelijk ook andere manieren om geluk te meten. Sociale media zijn bijvoorbeeld een nieuwe en rijke bron aan informatie: Bijna iedereen heeft tegenwoordig een smartphone en veel mensen hebben een profiel op Facebook of Twitter. Hoe iemand zich uit op sociale media zegt iets over de emoties en gevoelens van een persoon. Onderzoek heeft bijvoorbeeld al aangetoond dat op basis van gedrag op sociale media voorspeld kan worden of en wanneer iemand depressieve symptomen zal ontwikkelen.
Het doel van dit onderzoek is om op basis van gegevens van sociale media je mate van geluk te voorspellen. Daarom willen we je vragen je gegevens op Facebook (posts en likes) en Twitter (tweets) met ons te delen. Zonder de inhoud van de berichten daadwerkelijk te lezen zullen de woorden omgezet worden in geluksscores. Deze geluksscores zijn dan een soort ‘real-time’ meting van geluksgevoel. We zullen vervolgens onderzoeken waar verschillen in deze ‘real-time’ geluksscore vandaan komen. Met deze kennis kunnen we mensen helpen die zich minder gelukkig voelen en een lager welbevinden ervaren.
Als je deelneemt aan ons onderzoek zul je van ons een wordcloud (klik voor een voorbeeld) krijgen met de door jou meest gebruikte woorden. Ook zullen we een grafiek voor je maken waarin je kan zien wat voor soort dingen je het meest ‘liket’.
We hopen weer van harte op je medewerking.
Meer informatie over het onderzoek naar geluk en welbevinden vind je hier.